Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK STRATEŠKOG FORUMA GLAVNIH TUŽILACA I DIREKTORA POLICIJE SA NIVOA BOSNE I HERCEGOVINE, OBA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BiH

24.02.2021. 15:16

Centralne teme odnosile se se na neka od najaktuelnijih pitanja iz oblasti jačanja vladavine prava u BiH i operativne saradnje institucija.

 

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN SASTANAK STRATEŠKOG FORUMA GLAVNIH TUŽILACA I DIREKTORA POLICIJE SA NIVOA BOSNE I HERCEGOVINE, OBA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BiH

Dvadeseti sastanak Strateškog foruma glavnih tužilaca i direktora policijskih agencija, uz podršku i organizaciju VSTV-a BiH, održan je u sjedištu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali glavni tužilac Tužilaštva BiH, glavni tužioci FBiH, RS i Brčko distrikta BiH, kao i direktori Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, policije MUP-a RS, Federalne uprave policije i šef policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici projekta VSTV-a BiH u okviru kojeg se realizuju sastanci ovog Strateškog foruma.

Centralne teme sastanka odnosile su se na kapacitete pravosudnih i policijskih agencija za rad na predmetima organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, zatim upotrebu Uputstva za saradnju ovlaštenih službenih osoba i tužilaca, planove rada operativnih foruma, kao i analize rada zajedničkih istražnih timova tužilaca i ovlaštenih službenih osoba i prijedlozima za unapređenje rada i saradnje.

Također, razgovaralo se i o aktuelnim pitanjima iz oblasti jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan uz poštovanje epidemioloških mjera i zaštite, a na sastanku su sudjelovali:

- Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine

- Munib Halilović, glavni tužilac FBiH

- Mahmut Švraka, glavni tužilac RS

- Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Brčko distrikta BiH

- Darko Ćulum, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA

- Siniša Kostrešević, direktor policije MUP-a RS

- Mustafa Hujdurović, zvaničnik FUP-a

- Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH

- Amila Rahić, predstavnica VSTV-a BiH (putem video-linka)

- Aleksandra Todorović, predstavnica VSTV-a BiH

Održavanje sastanaka Strateškog foruma nastavit će se i u narednom periodu, kao značajna aktivnost međuinstitucionalne saradnje.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba