Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ

17.02.2021. 13:45

Централне теме састанка односиле су се на оперативна питања из области ексхумација и тражења несталих, те проналазак рјешења за што бржи и ефикаснији рад свих институција укључених у процесе ексхумација и тражења несталих лица.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА (ИНЛ) БиХ И ICMP-а у БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић и замјеник главног тужиоца и руководилац Посебног одјела за ратне злочине Миланко Кајганић, састали су се са представницима Колегија директора  ИНО БиХ, Николом Перишићем и Марком Јуришићем, те званичницима Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) у БиХ, замјеницом шефа Програма за Западни Балкан, Самиром Крехић и регионалном координаторицом за форензику Сандром Шоштарић.                                 

Централне теме састанка односиле су се на активности у области тражења и идентификације несталих лица, те рјешења која ће омогућити што бржи рад ових институција у предметима ексхумација и идентификација, те на тај начин смањити број неидентификованих посмртних остатака, у чему је изузетно битно довршити процес ревизије костурница/мртвачница у складу са извјештајем ICMP-а и препорукама издатим од стране главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ, Институт за нестала лица и ICMP у БиХ имају дугу заједничку сарадњу у процесу тражења и идентификације несталих лица, а представници Тужилаштва БиХ, заједно са запосленицима ИНЛ БиХ и ICMP-а, учествују на процесима ексхумација, тражења и идентификације посмртних остатака, у свим крајевима широм Босне и Херцеговине.

Пандемија Covid 19, као и рестрикција и немогућност путовања и одржавања активности у којима учествује више лица, у прошлој и овој години, значајно су отежале рад институција у овој области, те су били предузети заједнички напори да се техничке потешкоће превазиђу и реализује што већи број активности, наравно, уз поштовање епидемиолошких мјера.

У наредним мјесецима очекује се реализација више активности у процесима ексхумација, те активности заједничког истражног тима TERRA у свим крајевима Босне и Херцеговине, заједно са осталим домаћим и међународним партнерским институцијама и агенцијама, које учествују у активностима на проналаску несталих лица.

У Босни и Херцеговини још увијек се трага за више од 7000 несталих лица, а Тужилаштво БиХ и Посебни одјел за ратне злочине дају приоритет  тражењу и идентификацији несталих, као једном од најважнијих питања у процесуирању предмета ратних злочина и доношења правде породицама жртава.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba