Vijesti

PODIGNUTA NAJOBIMNIJA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

09.10.2020. 15:54

Ukupno 7 optuženih osoba terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana - “skunk” sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU. Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 miliona eura.

PODIGNUTA NAJOBIMNIJA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIM DROGAMA

Nakon višemjesečne obimne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za sprečavanje i zloupotrebu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i saradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najobimniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa tužilaštvom, agencije za provođenje zakona uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje 2 tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području R Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažovali vozila transportnih preduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optužnica se odnosi na ukupno 7 optuženih osoba:

- Antunović Ivan, rođen 08.03.1969. godine u Stocu

- Kovačević Borislav, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju

- Cvijanović Ivan, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu

- Vuletić Mario, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska

- Vuletić Jurica, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska

- Hodžić Haris, rođen 16.10.1983. godine u Travniku

- Bošković Nikola, rođen 01.04.1963. godine u Stocu

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba