Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU VLASENICE

04.02.2019. 09:10

Osumnjičeni je duži period boravio u inostranstvu, a lociran je i lišen slobode prilikom dolaska u BiH.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU VLASENICE

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, u zajedničkom djelovanju policijskih službenika Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, na graničnom prelazu Karakaj identificiran je i lišen slobode  Gojgolović Milenko, rođen  1955. u Vlasenici.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika VRS, na području općine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

Ovaj predmet značajan je u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

Navedeni osumnjičeni je duži vremenski period boravio u inostranstvu, u prekookeanskoj zemlji, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je, identificiran i lišen slobode nakon kraćeg boravka u BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu, intenzivno radi na pronalasku i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba