Vijesti

OPTUŽENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

05.04.2018. 14:41

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Kalibar“ sporazumno je priznao krivnju. Predložena kazna zatvora i svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

OPTUŽENI ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU

Optuženi PETAR MIRKIĆ, rođen 1973. godine u Donauwoerthu, Njemačka, ranije osuđivan, državljanin BiH, u cijelosti je priznao krivnju za počinjeno kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. stavka 1. KZ-a BiH i kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz članka 399. stavka 1 KZ-a RS, sve u svezi sa člankom 53. KZ-a BiH,  te u nazočnosti svog odvjetnika zaključio sporazum o priznanju krivnje sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Optuženi je priznao krivnju da je kao pripadnik organizirane grupe posredovao u međunarodnom prometu oružja i vršio neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, zaostalih iz rata u BiH, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu, a koje oružje bi bilo preuzimano na području BiH te ilegalnim kanalima krijumčareno na područje R Austrije.

Sporazumnim priznanjem tužiteljstvo za optuženog predlaže izricanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 13 (trinaest) mjeseci. Također, optuženom se predlaže izricanje mjere sigurnosti oduzimanje predmeta korištenih u izvršenju predmetnog kaznenoga djela, među kojima su mobilni telefon kao i puščani meci raznih kalibara.

Predložena kazna je sukladna kaznenoj praksi za navedena kaznena djela i adekvatna je odgovornosti i učešću optuženog u navedenom kaznenome djelu.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje optuženi se obvezao da će svjedočiti o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, suizvršiteljima i suučesnicima u izvršenju kaznenih djela iz optužnice koji su mu poznati, kao i o kaznenim djelima u kojima je sam sudjelovao.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u cijelosti priznao odgovornost za počinjeno kazneno djelo te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba