Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ ПОМАГАЊА У ГЕНОЦИДУ

28.12.2017. 14:55

Некадашњи припадници структура ВРС са подручја Власенице се терете за присилно одвајање и убиство најмање 21 мушкрца бошњачке националности, као и присилно заустављање и пљачкање конвоја који су превозили цивиле након пада Сребренице, те силовања жена и дјевојака присилно одвојених из конвоја.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ ПОМАГАЊА У ГЕНОЦИДУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ је подигао оптужницу против:

1.   Милета Косорића, рођеног 1953. године у Хан Пијеску, одређене су му мјере забране,

2.   Борислава Стојишића, зв. „Боро“, рођеног 1956. године у Власеници,

3.   Момчила Тешића, зв. “Црнац“, рођеног 1974. године у Власеници, одређене су му мјере забране,

4.   Рајка Дракулића, рођеног 1964. године у Власеници.

Оптужени се терете да су у вријеме широког и систематичног напада ВРС и МУП-а РС на заштићену зону Сребреница, у мјесецу јулу 1995. године, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терете да су пружили помоћ починиоцима удруженог злочиначног подухвата, у мјесецу јулу 1995. године, тако што су, оптужени Косорић као командант Власеничке бригаде ВРС, а остали оптужени као команданти и припадници Војне полиције Власеничке бригаде ВРС, знајући да ће у мјесту Луке проћи аутобуси и возила конвоја којим су након пада Сребренице цивили, жене и дјеца транспортовани према Кладњу, у мјесту Луке, на постављеном пункту зауставили конвој, након чега је извршен претрес, одузимање новца, злата и других вриједности, а потом извршено насилно одвајање мушкараца и дјевојака бошњачке националности.

У оптужници се наводи да су одвојене жене силоване и сексуално злостављане, а мушкарци, њих више од 20,  одведени и присилно затворени у оближњој школи, гдје су им везане руке те су опљачкани и држани у нечовјечним условима, одакле су одвојене мушкарце  13/14.07.1995. године одвели и стрељали у мјесту Мршићи, гдје је убијен најмање 21 мушкарац, а само је један преживио стрељање.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело геноцид из члана 171. Кривичног закона БиХ у вези са чланом 180. ставом 1. и чланом 31. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba