Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ТРОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

20.12.2017. 14:43

Ради се о осумњиченима који су под истрагом због ратних злочина геноцида и помагања у геноциду у мјесецу јулу 1995. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ТРОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине,  у акцији полицијских службеника SIPA-е, на подручју Власенице и Хан Пијеска су лоцирани и лишени слободе осумњичени:

- Миле Косорић, (1953) некадашњи командант Власеничке бригаде Дринског корпуса ВРС,

- Раде Гарић, (1974) некадашњи командир Интервентног вода Власеничке бригаде ВРС,

- Момчило Тешић, (1963) некадашњи војни полицајац Власеничке бригаде ВРС.

На подручју Хан Пијеска и Власенице се врше претреси објеката које користе осумњичени Косорић и Гарић.

Осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ због кривичних дјела ратног злочина и помагања у геноциду. Ради се о истрази везаној за догађаје у мјесту Луке код Власенице, који се односе на присилно издвајање цивила из конвоја који су напуштали заштићену зону након пада Сребренице, у мјесецу јулу 1995. године те затварање одвојених цивила у школи, одакле су одведени на локалитет Мршића и Јаровља, гдје су убијени, а на локалитету Мршића је након рата пронађена масовна гробница са посмртним остацима убијених.

Према прикупљеним доказима, на овим локалитетима је убијено најмање 30 лица.

У односу на осумњиченог Гарића истрага се проводи и за догађаје из периода од 1992 - 1995. године на подручју Власенице, а који се односе на почињене ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника, који се односе на мучења, злостављања, силовања и убиства жртава бошњачке националности на том подручју.

Миле Косорић и Момчило Тешић су осумњичени да су починили кривично дјело геноцид из члана 171. КЗ-а БиХ, а у вези са чланом 180. ставовима 1. и 31. КЗ-а БиХ, а Гарић Раде кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) прогон КЗ-а БиХ, у вези са чланом 172. ставом 1. тачке а), е), ф) и тачка к) КЗ-а БиХ, а све у вези са одредбом члана 180. КЗ-а БиХ.

Након лишења слободе осумњичени ће бити приведени поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора, мјера забране као и осталим активностима у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba