Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ПАНДОРА 2 ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ФИНАНСИЈСКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ У ИЗНОСУ ОД 1,7 МИЛИОНА КМ, ДОК ЈЕ БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕМИЛИОНСКИ ИЗНОС

17.02.2017. 15:20

Након обимне истраге, тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ПАНДОРА 2 ОПТУЖЕНИ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА ФИНАНСИЈСКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ У ИЗНОСУ ОД 1,7 МИЛИОНА КМ, ДОК ЈЕ БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕМИЛИОНСКИ ИЗНОС

1.   Кемала Чаушевића, рођеног 1966. године у Сарајеву

2.   Анеса Садиковића, рођеног 1976. године у Пријепољу

3.   Сединета Карића, зв. “Сидо“, рођеног 1969. године у Сребренику

Оптужени се терете да су, Чаушевић као директор УИО БиХ током 2007. године ступио у контакт са увозницима великих количина текстила из Турске, Кине и Мађарске у БиХ, Анесом Садиковићем и Сединетом Карићем, који су власници више правних лица - предузећа која се баве увозом, те им је обећао повлаштени статус приликом увоза за њихова предузећа у виду смањених износа за царињење, избјегавања детаљних прегледа и признавања фактура за које је знао да су на њима нетачни подаци, тражећи да му Садиковић и Карић као противслугу дају износ од 1000 КМ по увезеном камиону, што су наведени пристали и давали му новац на различитим локацијама у Сарајеву и Бањалуци.

На тај начин је нанесена вишемилионска штета буџету и свим грађанима БиХ јер нису наплаћивани стварни износи царине, а оптужени Садиковић и Карић су оптуженом Чаушевићу у периоду од 2007. до 2011. године, за увоз више од 1700 камионских испорука текстила дали износ од 1,72 милиона КМ, и то Анес Садиковић око 1,2 милиона а Сединет Карић око пола милиона КМ.

Оптужени Кемал Чаушевић се терети да је новац прибављен чињењем кривичних дјела, без кредитног задужења, стављао у легалне токове куповином већег броја скупоцјених некретнина и земљишта у Сарајеву и околини у износу од око 1,2 милиона КМ. Наведене некретнине су блокиране на захтјев тужилаштва и према Суду БиХ је упућен приједлог за одузимање имовине стечене извршењем кривичних дјела.

Чаушевић се додатно терети да је злоупотријебио службени положај и предузећима која су учествовала у процедури јавне набавке за услуге штампања контролних маркица на вриједносном папиру за потребе УИО БиХ, омогућио незакониту уплату средстава у износу од око 200 000 КМ због наводне штете настале у конкурентском поступку, иако стварне штете није било.

Оптужени се терете:

- Кемал Чаушевић за кривична дјела злоупотребе службеног положаја члан 220., прања новца члан 209. и примање дара и других облика користи члан 217. Кривичног закона БиХ

- Анес Садиковић за кривична дјела давања дара и других облика користи члан 218. Кривичног закона БиХ

- Сединет Карић за кривична дјела давања дара и других облика користи члан 218. Кривичног закона БиХ

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 50 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 100 доказних материјала.

Такође, Тужилаштво БиХ наставља истрагу више осумњичених лица, међу којима има и званичника УИО БиХ, а која су обухваћена истражним активностима у оквиру предмета Пандора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba