Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU PANDORA 2 OPTUŽENI SE TERETE ZA FINANCIJSKE ZLOUPORABE U IZNOSU OD 1,7 MILIJUNA KM, DOK JE PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA VIŠEMILIJUNSKI IZNOS

17.02.2017. 15:20

Nakon opsežne istrage, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU PANDORA 2 OPTUŽENI SE TERETE ZA FINANCIJSKE ZLOUPORABE U IZNOSU OD 1,7 MILIJUNA KM, DOK JE PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA VIŠEMILIJUNSKI IZNOS

1.   Kemala Čauševića, rođenog 1966. godine u Sarajevu

2.   Anesa Sadikovića, rođenog 1976. godine u Prijepolju

3.   Sedineta Karića, zv. “Sido“, rođenog 1969. godine u Srebreniku

Optuženi se terete da su, Čaušević kao ravnatelj UNO BiH tijekom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem, koji su vlasnici više pravnih osoba - poduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prigodom uvoza za njihova poduzeća u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netočni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić kao protuuslugu daju iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i davali mu novac na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Na taj način je nanesena višemilijunska šteta proračunu i svim građanima BiH jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u razdoblju od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila  dali iznos od 1,72 milijuna KM, i to Anes Sadiković oko 1,2 milijuna a Sedinet Karić oko pola milijuna KM.

Optuženi Kemal Čaušević se tereti da je novac pribavljen činjenjem kaznenih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 milijuna KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev tužiteljstva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih djela.

Čaušević se dodatno tereti da je zlouporabio službeni položaj i poduzećima koja su sudjelovala u proceduri javne nabave za usluge tiskanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru za potrebe UNO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Optuženi se terete:

- Kemal Čaušević za kaznena djela zlouporabe službenog položaja članak 220., pranja novca članak 209. i primanje dara i drugih oblika koristi članak 217. Kaznenog zakona BiH

- Anes Sadiković za kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi članak 218. Kaznenog zakona BiH

- Sedinet Karić za kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi članak 218. Kaznenog zakona BiH

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Također, Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu više osumnjičenih osoba, među kojima ima i dužnosnika UNO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba