Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВЕЛИКОМ ПАРКУ У САРАЈЕВУ

29.12.2016. 15:09

Оптужница се односи на заробљавање, убиство и скривање тијела 8 припадника ЈНА српске националности у мјесецу априлу 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВЕЛИКОМ ПАРКУ У САРАЈЕВУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

- Драгана Викића, рођеног 1955. године

- Јусуфа Пушине, рођеног 1949. године

- Нермина Узуновића зв. “Шок“, рођеног 1957. године

- Младена Човчића, званог „Рогатица“, рођеног 1970. године

Наведени се терете да су у својству команданaта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву, у мјесецу априлу 1992. године, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника те да су знали и били информисани о заробљавању 8 припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару, на подручју сарајевског насеља Добриња и њиховом стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су након тога изведени на локалитет Великог парка, у близини Дома полиције у центру Сарајева, гдје су супротно женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја, у чему су учествовали Узуновић, Човчић и друга лица.

Након убиства, њихова тијела су склоњена и одвежена с циљем уклањања и прикривања доказа. 

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још увијек трага.

Оптужени се терете да су, као припадници полицијских и безбједносних структура који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету провело дуготрајну и темељиту истрагу у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, а наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем више од 80 свједока и прилагањем око 400 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba