Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОЊИЦА

28.12.2016. 15:24

Оптужница се односи на злочине над жртвама, цивилима хрватске националности, почињене 1993. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОЊИЦА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

- Виковић Јасмина, рођеног 1971. године у Завидовићима,

- Мркаљевић Вехдада, рођеног 1957. године у Добоју,

- Кулаш Изета, рођеног 1976. године у Доњем Вакуфу и

- Каблар Мерсудина, рођеног 1972. године у Зеници.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, између Армије РБиХ и ХВО-а, у својству припадника и команданта (оптужени Мркаљевић као командант одреда а Каблар као командир вода), Диверзантско-извиђачке бригаде (ДИБ) Армије РБиХ из Зенице, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, те на подручју мјеста Ораховица у општини Коњиц, починили ратни злочин над жртвама хрватске националности настањеним у мјесту Ораховица.

Наведени се терете да су, 31.08. и 01.09.1993. године, на основу усмене команде оптуженог Мркаљевића, тројицу цивила хрватске националности, старије животне доби, присилно одвели из њихових кућа те затворили у објекат-шталу која се налазила у близини куће гдје је била смјештена команда ДИБ-а Армије РБиХ.

Затворене цивиле оптужени су мучили, злостављали, премлаћивали на сурове начине и нечовјечно поступали према њима наносећи им тешке и по живот опасне озљеде, те је од посљедица злостављања један цивил исте ноћи преминуо, а оптужени Виковић ујутро је лично, пуцајући из ватреног оружја, убио преосталу двојицу цивила који су у тешком стању лежали на поду.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba