Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СВЕТОЗАРА КОСОРИЋА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

16.12.2016. 15:33

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Светозара Косорића, рођеног 22. 05. 1953. године у селу Кусаче, општина Хан Пијесак, стално настањеног у Београду у Р Србији, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СВЕТОЗАРА КОСОРИЋА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

Оптужени се терети да је у својству начелника Одјељења за обавјештајне послове и као један од чланова штаба Дринског корпуса ВРС-а свјесно помогао учесницима извршење заједничког циља, удруженог злочиначког подухвата, у којем су учествовали високи војни официри и полицијски званичници ВРС-а у периоду од 11. до 19. јула 1995. године, поступајући у складу са планом и намјером ВРС-а да се дјелимично истријеби група бошњачког народа из енклаве Сребреница убијањем, присилним премјештањем припадника групе и наношењем тешких физичких и психичких озљеда.

У оптужници се наводи да је Косорић поступајући по наредби, инструкцијама и смјерницама Главног штаба ВРС-а, учествујући на састанцима на којима се одлучивало о одвајању мушкараца доби од 16 до 60 година од њихових породица који су требали да се привремено затворе а затим убију, а жене и дјеца уклоне са подручја заштићене зоне Сребреница, проналазио локације за привремено затварање мушкараца Бошњака који буду ухваћени и одвојени од својих породица, затим локација за погубљење те је учествовао у организовању транспорта цивилног становништва предводећи једну већу колону аутобуса и камиона који су превозили жене и дјецу према територији под контролом Армије РБиХ.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело геноцид из члана 171. тачке а) и б) Кривичног закона БиХ (КЗ БиХ), а све у вези са чланом 180. став 1 и чланом 31. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba