Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЧЕТВОРИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЈАЊИ

08.09.2015. 15:06

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-e, на подручју Бијељине и околине, лишили су слободе осумњичене:

 

  1. Богдановић Зорана, рођеног 02.10.1960. године у Тузли, настањеног у Бијељини, запосленика у институцијама Брчко Дистрикта БиХ
  2. Ђокић Милана зв. „Мићо“, рођеног 14.11.1950. године у Челићу, настањеног у Бијељини
  3. Икић Љубишу, рођеног 22.10.1952. године у Патковачи, настањеног у Бијељини
  4. Тришић Бранислава, зв. “Бране“, рођеног 25.12.1961. године у Бијељини, настањеног у Бијељини, активног инспектора Обавјештајно-безбједносне агенције ОБА БиХ.
ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЧЕТВОРИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЈАЊИ

Упоредо са лишењима слободе, врше се претреси на двије локације.

Наведени осумњичени су под истрагом Посебног одјела за ратне злочине и осумњичени су да су, од 1992. до 1994. године, у својству припадника и командног кадра МУП-а РС, ЦЈБ Бијељина - Станице милиције Јања, учествовали у широком и систематичном нападу усмјереном против бошњачког становништва на подручју мјеста Јања и околних мјеста.

Они су осумњичени за незаконита затварања, претресе и хапшења цивилног бошњачког становништва на подручју Јање и околине. Незаконито привођене жртве су том приликом мучене, злостављане и премлаћиване, наношене су им тешке физичке озљеде, три лица су од посљедица злостављања смртно страдале, а већи број жртава претрпио је физичке и психичке озљеде које су оставиле трајне посљедице на здравље жртава.

Осумњичени су под истрагом да су лично и директно, сами и са другим лицима, учествовали у незаконитим привођењима, затварањима, премлаћивањима и злостављањима цивила бошњачке националности.

Усљед прогона становништва, свакодневним одвођењем, притварањем, мучењем и злостављањем, стварана је атмосфера сталног страха за живот и безбједност бошњачког становништва, чиме је бошњачко становништво било принуђено да напусти подручје Јање плаћањем новчаних износа припадницима ВРС за прелазак према територији под контролом Армије БиХ или прелазак у Србију, а становништво које је остало у Јањи одвођено је на присилне радове, у логор „Батковић“ или су кориштени као живи штит у борбама на Мајевици.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba