Vijesti

GLAVNI TUŽILAC GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PARIZA. CENTRALNE TEME SASTANKA ODNOSILE SU SE NA BORBU PROTIV TERORIZMA I MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA ORUŽJA I EKSPLOZIVA

10.06.2015. 15:20

Glavni tužilac Pariza, g. Francois Falleti, sa svojim saradnicima, posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i zvaničnicima Tužilaštva BiH. 

GLAVNI TUŽILAC GORAN SALIHOVIĆ SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PARIZA. CENTRALNE TEME SASTANKA ODNOSILE SU SE NA BORBU PROTIV TERORIZMA I MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA ORUŽJA I EKSPLOZIVA

Glavni tužilac Salihović upoznao je kolege iz Francuske sa radom i aktivnostima Tužilaštva BiH, kao i radom na predmetima koji se odnose na terorizam i nezakonitosti u vezi krijumčarenja oružja i eksploziva sa međunarodnim elementima, u kojima je ostvarena i saradnja sa pravosudnim i sigurnosnim institucijama Francuske. 

Kolege iz Francuske zainteresovane su za razvoj dobrih odnosa i saradnje u borbi protiv terorizma, na lokalnom i globalnom nivou, a Tužilaštvo BiH svjesno opasnosti od terorizma, kao institucija koja vodi aktivnosti u procesuiranju ovih predmeta, ostvaruje intenzivne kontakte sa partnerskim institucijama u regionu, Evropi i svijetu. 

Sudionici sastanka složili su se da krijumčarenje oružja i eksploziva, koji se najčešće koriste za izvršenje teških krivičnih djela, terorizma i organiziranog kriminala, predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju i značajno ugrožava sigurnost građana, pa zbog toga navedene nezakonitosti zahtijevaju odlučnu reakciju pravosuđa i policijskih i sigurnosnih agencija, u borbi na otkrivanju i kažnjavanju počinilaca.  

 Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničkih istražnih timova iz tužilaštava dviju zemalja, koji će zajednički provoditi istrage za krivična djela čije izvršenje je povezano sa BiH i Francuskom, a zaključeno je da će se partnerska saradnja tužilaštava BiH i Francuske nastaviti i intenzivirati u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba