Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАЊА ОДЛАСКА НА СТРАНА РАТИШТА У СИРИЈИ И ИРАКУ

10.04.2015. 13:24

Тужилац из Одсјека за тероризам у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАЊА ОДЛАСКА НА СТРАНА РАТИШТА У СИРИЈИ И ИРАКУ
  1. Хусеина Ердића, рођеног 19.04.1981. године у Бужиму, држављанина БиХ
  2. Трако Мидхата, рођеног 18.02.1948. године у Витезу, држављанина БиХ
  3. Хушидић Невада, рођеног 26.06.1988. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ
  4. Кесеровић Мерима, рођеног 19.11.1996. године у Бихаћу, држављанина БиХ

Оптужени се терете да су, првооптужени Ердић, с циљем придруживања страној паравојној формацији која дјелује ван територије БиХ, почетком мјесеца фебруара 2015. године, организовао, руководио и договорио са њему познатим лицима са подручја Р Турске да са подручја Босне и Херцеговине организује одлазак оптужених Хусидића и Кесеровића, са циљем њиховог придруживања терористичкој организацији тзв. ИСИЛ-у, на подручју Сирије и Ирака, а која је резолуцијом Савјета безбједности УН-а од 13.05.2013. године проглашена терористичком организацијом.

Према наводима оптужнице, оптужени Ердић је дао инструкције и упуте оптуженима Хушидићу и Кесеровићу да се јаве оптуженом Траки, који ће им обезбиједити потребна новчана средства за њихов транспорт у Сирију и Ирак, након чега су од оптуженог Траке добили новац и купили авионске карте за Истанбул за дан 17.02.2015. године, те им дао упуте о интернет контактима и број телефона лица у Турској којем ће се јавити ради даљег транспорта на подручје Сирије.

Одлучном акцијом Тужилаштва БиХ и полицијских и безбједносних агенција, оптужени су откривени, лоцирани и лишени слободе приликом покушаја одласка оптужених Хушидића и Кесеровића у Турску.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним и параполицијским формацијама из члана 162б. Кривичног закона БиХ.

За наведена кривична дјела запријећене су казне затвора у трајању од најмање 1 па до 20 година.

Ова оптужница показује опредијељеност Тужилаштва БиХ и полицијских и безбједносних агенција у борби против тероризма и терористичких активности, као и спречавања одлазака држављана БиХ на страна ратишта. У оквиру истраге остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама и агенцијама из других држава у борби против тероризма.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba