Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ТРАНЗИТ“, У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, ПОРЕСКИХ УТАЈА И ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА У ВИШЕМИЛИОНСКОМ ИЗНОСУ

12.02.2015. 15:16

По налогу тужиоца Тужилаштва БиХ, од раних јутарњих часова, више десетина полицијских службеника SIPA-е и полицијских агенција које пружају подршку у акцији, у сарадњи са УИО БиХ, на терену су извршили претресе и привођења усмјерена на више физичких и правних лица која су мета ових активности.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗУЈЕ СЕ АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ТРАНЗИТ“, У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, ПОРЕСКИХ УТАЈА И ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА У ВИШЕМИЛИОНСКОМ ИЗНОСУ

Ради се о лицима осумњиченим за кривична дјела организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом порезне утаје или преваре из члана 210. у вези са чланом 31. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Они се сумњиче да су у периоду 2011. до 2014. године, преко правних лица вршили увоз робе поријеклом из НР Кине, коју су просљеђивали њима познатим лицима која су ту робу без евидентирања у пословним књигама продавала за готов новац на подручју тржнице Аризона код Брчко Дистрикта и на подручју Сарајева, а да би то прикрили у пословним књигама преко правних лица фиктивно приказивали да се роба налази на залихама.

Активности се проводе у више градова широм БиХ, у оба ентитета и Брчко Дистрикту БиХ, а усмјерене су на више правних и физичких лица.

Према прикупљеним и расположивим доказима, финансијским малверзацијама које су предмет истраге, избјегавањем плаћања ПДВ-а буџет наше земље, а самим тим и сви грађани, оштећени су за износ од око 8,5 милиона КМ.

С обзиром да су активности у току, Тужилаштво БиХ у овом тренутку не може дати више информација за јавност и медије.

Ова активност показује одлучност Тужилаштва БиХ и партнерских институција у борби против организованог и финансијског криминала, ради успоставе владавине права у нашој земљи.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba