Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „TRANZIT“, U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA, POREZNIH UTAJA I FINANCIJSKOG KRIMINALA U VIŠEMILIJUNSKOM IZNOSU

12.02.2015. 15:16

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih djelatnika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju potporu u akciji, u suradnji sa UNO BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih osoba koje su meta ovih aktivnosti.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH REALIZIRA SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „TRANZIT“, U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA, POREZNIH UTAJA I FINANCIJSKOG KRIMINALA U VIŠEMILIJUNSKOM IZNOSU

Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prijevare iz članka 210. u svezi sa člankom 31. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni se sumnjiče da su u razdoblju 2011. do 2014. godine, preko pravnih osoba vršili uvoz robe podrijetlom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznatim osobama koje su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavale za gotov novac na području tržnice Arizona kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u poslovnim knjigama preko pravnih osoba fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Aktivnosti se provode u više gradova diljem BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih osoba.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a proračun naše zemlje, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 milijuna KM.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog i financijskog kriminala, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba