Вијести

ГЛАВНОМ ТУЖИОЦУ И ТУЖИЛАШТВУ БиХ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ УИО БиХ ЗА ДОПРИНОС У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОРЕСКИХ УТАЈА И ПОБОЉШАЊЕ ПОРЕСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ

03.02.2015. 15:40

Главном тужиоцу Тужилаштва БиХ, Горану Салиховићу и институцији Тужилаштва БиХ, директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула уручио је признање-Грб УИО БиХ.

ГЛАВНОМ ТУЖИОЦУ И ТУЖИЛАШТВУ БиХ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ УИО БиХ ЗА ДОПРИНОС У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОРЕСКИХ УТАЈА И ПОБОЉШАЊЕ ПОРЕСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ

Признање Тужилаштву БиХ уручено је због предузимања интензивних активности које су у 2014. години довеле до повећања наплате ПДВ-а и ефикаснијег процесуирања физичких и правних лица, починилаца кривичних дјела из области пореских утаја.

Наиме, у прошлој години формирани су заједнички истражни тимови састављени од запосленика Тужилаштва БиХ и УИО БиХ, који су заједно радили на документовању, процесуирању и санкционисању пореских утаја и других кривичних дјела из области пореза.

Након ових активности забиљежена је већа и ефикаснија наплата пореза и боља пореска дисциплина, те наплата ПДВ-а у износу већем од 6,3 милијарди КМ, иако су прошлу годину обиљежиле катастрофалне поплаве, пад производње и неповољна пословна клима.

Такође, у прошлој години покренуте су обимне истраге које се односе на утаје пореза, као и истраге вишемилионских пореских дужника који већ дужи период дугују вишемилионске износе за неплаћени ПДВ.

Ради се о кривичним дјелима којима се наноси директна штета буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ ће и у овој години наставити интензивну борбу против пореских утаја, заједно са УИО БиХ, јер се ради о активностима које доприносе јачању привреде наше земље и на тај начин користе свим грађанима на предстојећем путу европских интеграција, у којима пореска дисциплина има једну од кључних улога у економској стабилности и функционалности државе.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba