Vijesti

GLAVNOM TUŽITELJU I TUŽITELJSTVU BiH URUČENO PRIZNANJE UNO BiH ZA DOPRINOS U PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA I POBOLJŠANJE POREZNE DISCIPLINE

03.02.2015. 15:40

Glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH, Goranu Salihoviću i instituciji Tužiteljstva BiH, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula uručio je priznanje-Grb UNO BiH.

GLAVNOM TUŽITELJU I TUŽITELJSTVU BiH URUČENO PRIZNANJE UNO BiH ZA DOPRINOS U PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA I POBOLJŠANJE POREZNE DISCIPLINE

Priznanje Tužiteljstvu BiH uručeno je zbog poduzimanja intenzivnih aktivnosti koje su u 2014. godini dovele do povećanja naplate PDV-a i učinkovitijeg procesuiranja fizičkih i pravnih osoba, počinitelja kaznenih djela iz oblasti poreznih utaja.

Naime, u prošloj godini formirani su zajednički istražni timovi sastavljeni od uposlenika Tužiteljstva BiH i UNO BiH, koji su zajedno radili na dokumentiranju, procesuiranju i sankcioniranju poreznih utaja i drugih kaznenih djela iz oblasti poreza.

Nakon ovih aktivnosti zabilježena je veća i učinkovitija naplata poreza i bolja porezna disciplina, te naplata PDV-a u iznosu većem od 6,3 milijardi KM, iako su prošlu godinu obilježile katastrofalne poplave, pad proizvodnje i nepovoljna poslovna klima.

Također, u prošloj godini pokrenute su opsežne istrage koje se odnose na utaje poreza, kao i istrage višemilijunskih poreznih dužnika koji već duže razdoblje duguju višemilijunske iznose za neplaćeni PDV.

Radi se o kaznenim djelima kojima se nanosi izravna šteta proračunu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH će i u ovoj godini nastaviti intenzivnu borbu protiv poreznih utaja, zajedno sa UNO BiH, jer se radi o aktivnostima koje doprinose jačanju gospodarstva naše zemlje i na taj način koriste svim građanima na predstojećem putu europskih integracija, u kojima porezna disciplina ima jednu od ključnih uloga u ekonomskoj stabilnosti i funkcionalnosti države.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba