Vijesti

GLAVNOM TUŽIOCU I TUŽILAŠTVU BiH URUČENO PRIZNANJE UIO BiH ZA DOPRINOS U PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA I POBOLJŠANJE POREZNE DISCIPLINE

03.02.2015. 15:40

Glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, Goranu Salihoviću i instituciji Tužilaštva BiH, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula uručio je priznanje-Grb UIO BiH.

GLAVNOM TUŽIOCU I TUŽILAŠTVU BiH URUČENO PRIZNANJE UIO BiH ZA DOPRINOS U PROCESUIRANJU POREZNIH UTAJA I POBOLJŠANJE POREZNE DISCIPLINE

Priznanje Tužilaštvu BiH uručeno je zbog preduzimanja intenzivnih aktivnosti koje su u 2014. godini dovele do povećanja naplate PDV-a i efikasnijeg procesuiranja fizičkih i pravnih osoba, počinilaca krivičnih djela iz oblasti poreznih utaja.

Naime, u prošloj godini formirani su zajednički istražni timovi sastavljeni od uposlenika Tužilaštva BiH i UIO BiH, koji su zajedno radili na dokumentiranju, procesuiranju i sankcioniranju poreznih utaja i drugih krivičnih djela iz oblasti poreza.

Nakon ovih aktivnosti zabilježena je veća i efikasnija naplata poreza i bolja porezna disciplina, te naplata PDV-a u iznosu većem od 6,3 milijardi KM, iako su prošlu godinu obilježile katastrofalne poplave, pad proizvodnje i nepovoljna poslovna klima.

Također, u prošloj godini pokrenute su obimne istrage koje se odnose na utaje poreza, kao i istrage višemilionskih poreznih dužnika koji već duži period duguju višemilionske iznose za neplaćeni PDV.

Radi se o krivičnim djelima kojima se nanosi direktna šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će i u ovoj godini nastaviti intenzivnu borbu protiv poreznih utaja, zajedno sa UIO BiH, jer se radi o aktivnostima koje doprinose jačanju privrede naše zemlje i na taj način koriste svim građanima na predstojećem putu evropskih integracija, u kojima porezna disciplina ima jednu od ključnih uloga u ekonomskoj stabilnosti i funkcionalnosti države.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba