Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „POTENCIJAL“

22.01.2015. 15:05

U aktivnostima je sudjelovalo više desetina policijskih službenika SIPA-e, a podršku su pružili MUP RS-a i Policija Brčko Distrikta BiH.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA „POTENCIJAL“

Po nalogu tužioca iz Odjela III Tužilaštva BiH, na području više gradova u oba entiteta i Brčko Distriktu, realizovana je akcija kodnog naziva „Potencijal“, usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela nedopuštene trgovine lijekovima i medikamentima i trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije.

U obimnoj istrazi koju vodi u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu međunarodnu saradnju na otkrivanju organizovane grupe počinilaca koji su se bavili krijumčarenjem i nezakonitim uvozom medikamenata i stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, koja su krijumčarena iz Mađarske u BiH, kao i trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije.

Krijumčareni medikamenti koji su stavljani u promet u više gradova u BiH nisu zadovoljavali farmaceutske norme niti standarde propisane za uvoz i promet lijekovima i medikamentima u BiH, te je na taj način izvršenjem krivičnih djela prouzročena opasnost za zdravlje građana BiH.

Prilikom izvršenih pretresa pronađene su 4 osobe koje su potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Prilikom realizacije akcije, izvršeni su pretresi na ukupno 12 lokacija u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH.

Tokom pretresa izuzeta je određena količina medikamenata koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv nedopuštene trgovine lijekovima i farmaceutskim proizvodima kojima se ugrožava zdravljе građana BiH, te će u tim aktivnostima ostvariti saradnju sa nadležnim agencijama u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba