Vijesti

U OPŠTINI BANOVIĆI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

25.12.2014. 13:08

Na lokalitetu Đurića Vis na planini Ozren u opštini Banovići, pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršen je proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

U OPŠTINI BANOVIĆI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Tokom potrage za posmrtnim ostacima, na pomenutom lokalitetu pronađeni su skeletni ostaci najmanje jedne osobe.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih osoba, vještak sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija Gradskih grobalja u Banjaluci, kao i policijski službenici PS Banovići, koji su osiguravali lokaciju.

Pronađeni posmrtni će biti prebačeni u kosturnicu Gradska groblja u Banja Luci, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim dijelovima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba