Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JAZVIN ESADA I ČOLAKOVIĆ SAFETA ZBOG POREZNE UTAJE

25.12.2014. 13:05

Tužilac, šef Odsjeka za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JAZVIN ESADA I ČOLAKOVIĆ SAFETA ZBOG POREZNE UTAJE

- Jazvin Esada, rođenog 25.03.1969. godine u Čapljini, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- Čolaković Safeta, rođenog 18.01.1958. u Čapljini, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da su Esad Jazvin, u svojstvu osnivača, direktora i odgovorne osobe pravne osobe „ES-COMERC“ d.o.o. Mostar i Safet Čolaković, u svojstvu osobe koja je bez formalnog statusa uposlenika ili drugog statusa u istoj pravnoj osobi, zajedno sa Jazvin Esadom preduzimala radnje upravljanja poslovanjem pravne osobe i raspolaganja pečatom, te su u periodu od 01.01.2006. do 30.11.2009. godine, zajedno i u realizovanom dogovoru vršili prodaju cigareta njima poznatim kupcima bez evidentiranja u poslovnim knjigama društva, a sačinjavali fakture i blagajničke naloge o prodaji robe navodnim kupcima sa umanjenom cijenom odnosno umanjenom poreskom osnovicom za PDV, a koji kupci nisu stvarno kupili, niti preuzeli robu.

Prema navodima optužnice, optuženi su izbjegli da plate davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH na osnovu poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 470.834,00 KM, te su na taj način oštetili budžet BiH za navedeni iznos.

U okviru predmeta, Tužilaštvo BiH tražit će oduzimanje nezakonite imovinske koristi i povrat novca u budžet BiH.

Optuženi se terete du su počinili produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 29. i članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba