Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV 2 OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE OD OKO 200 000 KM

25.12.2014. 08:03

Tužilac Posebnog Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV 2 OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE OD OKO 200 000 KM

- Raščić Alije, rođenog 20.01.1946. godine u Brezi, državljanin BiH, vlasnik i direktor pravne osobe – preduzeća „A&R VODENICA“ d.o.o. Visoko, kojem je izrečena kazna prestanka pravne osobe

- Raščić Adnana, zvanog „Dado“, rođenog 13.10.1970. godine u Visokom, državljanin BiH, bio osnivač, vlasnik i direktor pravne osobe – preduzeća „A&R VODENICA“ d.o.o. Visoko, kojem je izrečena kazna prestanka pravne osobe.

Optuženi se terete da su, u periodu 01.07.2006. godine do 31.12.2007. godine, u svojstvu odgovornih osoba preduzeća „A&R Vodenica“ d.o.o. Visoko, angažovali knjigovođu koja je po njihovom nalogu sačinjavala mat-fin dokumentaciju (fakture i PDV prijave), a sve u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza na dodatu vrijednost.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su nabavljene proizvode – cigarete prodavali njima poznatim kupcima na crnom tržištu, a prodaju nisu evidentirali u poslovnim knjigama preduzeća „A&R VODENICA“ d.o.o., niti za istu izdali porezne fakture čiji je sadržaj propisan Zakonom o PDV-u, već su sačinili lažnu - fiktivnu dokumentaciju sa umanjenom cijenom proizvoda, samim tim i umanjenom poreznom osnovicom za izlazni PDV o navodnoj prodaji robe drugim pravnim osobama na području Viteza, Zenice, Goražda, Prijedora, Brčkog, Laktaša i Sarajeva.

Navedene pravne osobe nisu stvarno preuzele niti kupile robu, pa se u konkretnom slučaju radi o fiktivnom prometu definisanom odredbama Zakona o PDV-u, te su na taj način manje obračunali, prijavili i platili iznos obaveza po osnovu PDV-a, te oštetili budžet BiH i građane BiH za iznos od 199.924 KM.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. KZ BiH.

U okviru postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi i vraćanje novca u budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba