Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA I SELA BRIŠEVO

23.12.2014. 15:34

Radi se o jednoj od najobimnijih optužnica za ratni zločin na području Sanskog Mosta, kojom su obuhvaćena ubistva i prisilni nestanci više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA I SELA BRIŠEVO

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, u predmetu Kategorije 2, podigao je optužnicu protiv:

Vručinić Mirka, rođenog 02.12.1947. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sanskog Mosta i okolnih mjesta kao i sela Briševo na području općine Prijedor, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Sanski Most i čelnik SJB Sanski Most, počinio krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi komandovao i koordinirao snagama SJB Sanski Most te je nakon napada na sela nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima Hrustovo, Vrpolje, Stari Majdan, Briševo, Mahala, Otoke, Begići, Kenjari, Trnava, kao i gradskom području Sanskog Mosta, više hiljada žrtava bilo nezakonito zatvoreno, mučeno i zlostavljano u više objekata za zatvaranje koje je kontrolisala policija, više od 50 žrtava je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu otkada im se gubi svaki trag.

Više stotina žrtava bilo je mučeno, brutalno premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uslovima, što je rezultiralo smrću većeg broja zatvorenika, oko 1000 nezakonito zatvorenih žrtava prebačeno je u logor Manjača, a sa područja Sanskog Mosta prisilno je protjerano više od 20 000 žrtava, a u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je komandovao i koje je direktno kontrolisao optuženi Vručinić.

Tužilaštvo BiH, uz optužnicu je predložilo pozivanje čak 265 svjedoka optužbe, kojima će dokazivati navode u 18 tačaka optužnice te je priložen obiman dokazni materijal sa više od 450 dokaza i dokumenata.

Optužnica protiv Mirka Vručinića spada u predmete Kategorije 2, odnosno predmete koje je na procesuiranje Tužilaštvu BiH ustupilo Tužilaštvo pri MKSJ-u.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba