Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU OPŠTINA ODŽAK I BOSANSKI BROD

23.12.2014. 15:33

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU OPŠTINA ODŽAK I BOSANSKI BROD

- Golubović Ante, rođenog 04.10.1969. godine u Gradačcu, nastanjenog u Osijeku-Podravlje, državljanina R Hrvatske, i

- Božić Jurice zv. „Bajica“, rođenog 18.04.1970. godine u Vrbovcu, opština Odžak, nastanjenog u Županji, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se nalaze u bjekstvu i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, a postupajući tužilac će zatražiti raspisivanje međunarodne potjernice u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH. 

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području opština Odžak i Bosanski Brod, kao pripadnici Vojne policije HVO-a pri 102. Odžačkoj brigadi, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata tako što su u vremenskom periodu između mjeseca maja i novembra 1992. godine, optuženi Golubović u svojstvu upravnika, odnosno zamjenika upravnika i Božić u svojstvu stražara, sami ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama Osnovne škole u Odžaku, u tvornici „Strolit“, opština Odžak, prostorijama Osnovne škole u Novom gradu, opština Odžak, kao i u zatvoreničkim objektima u prostorijama građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, te u prostorijama Srednjoškolskog centra „Fric Pavlik“, također opština Bosanski Brod.

Prema navodima optužnice, optuženi su činili i pomagali, te nisu sprečavali niti kažnjavali namjerno nanošenje snažnih fizičkih i duševnih bolova i patnji zatvorenim civilima, nečovječno postupanje prema zatvorenicima i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima i smrtnim posljedicama.

Između ostalog, optuženi se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenjima, odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije gdje je nekoliko njih izgubilo život a više lica je ranjeno, kao i aktivno učešće u pljačkanju imovine protivzakonito zatvorenih civila. 

Nadalje, optuženi se terete za učešće u silovanjima i prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prisilni seksuаlni odnos sa pripadnicima HVO-a ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad duševno oboljelom zatvorenicom, a Golubović se tereti da je u više navrata dolazio i višestruko silovao četiri žene, a među njima najčešće tada maloljetnu žrtvu.

Golubović Anto tereti se da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), e) i f) u vezi članova 29. i 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 180. stav 2. KZ-a BiH, a optuženi Božić Jurica krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c), e) i f) u vezi člana 31. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba