Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDIĆ DRAGE, BIVŠEG DIREKTORA KANCELARIJE ZA VETERINARSTVO BiH, ZA NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI

22.12.2014. 16:03

Tužilac Odjela II Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Nedić Drage, rođenog 02.06.1962. godine u Gornjoj Slatini, nastanjenog u Banja Luci, bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDIĆ DRAGE, BIVŠEG DIREKTORA KANCELARIJE ZA VETERINARSTVO BiH, ZA NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI

Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, u periodu od 15.02.2008.g. pa tokom 2008. godine u Sarajevu, nesavjesno postupao na način da je suprotno odredbama člana 61. stav 2. Zakona o upravi BiH propustio da donese Odluku o nabavci goriva, usluga interneta i osiguravanja vozila za potrebe ugovornog organa – Kancelarije za veterinarstvo BiH, čija je nabavka izvršena u navedenom periodu bez sprovođenja bilo kakvih procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je direktno i neposredno ugovarao nabavku odnosno izvršio kupovinu robe i usluge od pojedinih dobavljača, što je u ukupnom iznosu koštalo budžet za 78.396,96 KM, čime je, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju službene dužnosti, teže povrijedio prava drugih pravnih i fizičkih lica na jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost, to jeste onemogućio drugima da potencijalno ravnopravno učestvuju u postupku nabavke roba i usluga za dati ugovorni organ.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba