Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZVANIČNIKA GRANIČNE POLICIJE BiH RADI ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

22.12.2014. 15:51

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZVANIČNIKA GRANIČNE POLICIJE BiH RADI ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

Crnogorac Predraga, zv. „Peđa“ rođenog 10.08.1958. godine u Sarajevu, uposlen u Graničnoj policiji BiH u činu samostalnog inspektora, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od mjeseca januara do mjeseca maja 2011. godine, kao policijski službenik Granične policije BiH, u činu samostalnog inspektora, raspoređen na radno mjesto i obavljajući poslove inspektora za unutrašnju kontrolu u Uredu za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, kao službena osoba u instituciji BiH, postupao protivno zakonu i počinio krivično djelo-zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

On je optužen da, kao osoba zadužena za predmet unutrašnje kontrole otvoren protiv policijskog službenika Granične policije BiH Primorac Mladena, nije preduzeo aktivnosti koje je morao preduzeti u skladu sa internim aktima, te nije pokrenuo disciplinski postupak i suspenziju protiv Primorac Mladena, iako je to morao učiniti jer je znao da se protiv navedenog vodi krivični postupak zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, za koje ga procesuiraju Kantonalno tužilaštvo i sud u Širokom Brijegu.

Na taj način, Mladen Primorac, koji je pravosnažno osuđen za krivično djelo krivotvorenja isprave, nije bio suspendovan te je ostvarivao punu plaću i nadoknade, čime mu je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 21 000 KM, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba