Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH POKRENUTA UDRUŽENA AKCIJA NA SUZBIJANJU NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA KODNOG NAZIVA „OSKAR“. VRŠE SE PRETRESI I LIŠENJA SLOBODE NA VIŠE LOKACIJA

11.12.2014. 15:03

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, više desetina policijskih službenika SIPA-e u saradnji sa policijskim agencijama entiteta, kantona, te u saradnji sa OSA-om BiH, vrše aktivnosti koje se odnose na pretrese i lišenja slobode počinilaca krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem opojnih droga.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH POKRENUTA UDRUŽENA AKCIJA NA SUZBIJANJU NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA KODNOG NAZIVA „OSKAR“. VRŠE SE PRETRESI I LIŠENJA SLOBODE NA VIŠE LOKACIJA

Aktivnosti se, između ostalog, provode na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća. Radi se o istrazi usmjerenoj na otkrivanju krivičnih djela organiziranog kriminala iz člana 250. i neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Pretresi se vrše na više lokacija i lišeno je slobode više osumnjičenih osoba.

U okviru pretresa bit će izvršeno oduzimanje dokaznog materijala i zaplijena pronađene opojne droge.

Između ostalog, osumnjičene osobe u ovom predmetu su pod istragom da su kao članovi organizovane grupe vršili međunarodnu ilegalnu trgovinu opojnih droga „marihuana-skank“ i „heroin“.

Tužilaštvo BiH, provodeći istragu na ovom predmetu, došlo je do saznanja da su osumnjičene osobe duži vremenski period dopremale opojnu drogu „heroin“ sa područja Makedonije, Crne Gore i Kosova na područje Bosne i Hercegovine, vršili miješanje opojne droge sa različitim supstancama kako bi dobili na količini, kao i rasturanje ove opojne droge na područje BiH, te dalje na teritoriji Srbije i Hrvatske.

Tokom istrage ostvarena je značajna regionalna saradnja sa policijskim i pravosudnim organima Republike Srbije i ova akcija predstavlja dobar primjer regionalne saradnje u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika, u predmetu u kojem su osumnjičeni počinioci državljani nekoliko država u regionu.

U ovom trenutku, zbog zaštite istrage, javnosti ne možemo dati više detalja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba