Вијести

ПОДНЕСЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОД 18. 11. 2014. ГОДИНЕ У КРИВИЧНОМ ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОПТУЖЕНОГ ШЕГО МАРИЈА, ХАСАНОВИЋ ШЕФИКА И ГУРБЕТА МУХАМЕДА

10.12.2014. 15:07

Тужилаштво БиХ уложило жалбу на ослобађајућу пресуду за 3 оптужена лица која се терете за кривична дјела у вези са уништавањем вишкова наоружања, чиме је остварена противправна имовинска корист од око 500 000,00 КМ.

ПОДНЕСЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОД 18. 11. 2014. ГОДИНЕ У КРИВИЧНОМ ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОПТУЖЕНОГ ШЕГО МАРИЈА, ХАСАНОВИЋ ШЕФИКА И ГУРБЕТА МУХАМЕДА

Тужилаштво Босне и Херцеговине, на основу одредби Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, поднијело је жалбу вијећу Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине против поменуте пресуде због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Суд Босне и Херцеговине ослободио је од оптужбе Марија Шегу, рођеног 1960. године у Сарајеву, Шефика Хасановића званог “Шешке“, рођеног 1966. године у Новом Травнику и Мухамеда Гурбету, рођеног 1962. године у Бугојну, да су извршили - Шего Марио и Хасановић Шефик кривична дјела несавјестан рад у служби у стицају са кривичним дјелом кривотворења службене исправе из члана 226. став 1. КЗ-а БиХ, а Гурбета Мухамед кривично дјело кривотворења службене исправе и кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 383. КЗ-а ФБиХ.

Тужилаштво Босне и Херцеговине терети оптужене да су у периоду од 2007. до 2009. године, оптужени Шего и Хасановић као службена лица у институцијама БиХ, односно Министарству одбране БиХ, те оптужени Гурбета као директор предузећа Бинас д.д. Бугојно, починили предметна кривична дјела. Почињеним кривичним дјелима је нанесена велика штета држави Босни и Херцеговини због великих количина наоружања које су приказане као уништене, иако уништавање није извршено, што је изазвало велику опасност за безбједносну ситуацију. У оптужници се наводи да су оптужени на различите начине остварили незакониту имовинску корист и оштетили државу БиХ за износ од око пола милиона КМ.

Због свега наведеног, Тужилаштво Босне и Херцеговине предлаже да вијеће Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине уважи ову жалбу и укине првостепену пресуду и одреди одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba