Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IVE MATIĆA RADI NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

28.11.2014. 15:23

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ive Matića, rođenog 08.08.1985. godine u Vrbovcu, općina Odžak, nastanjenog u Slavonskom Brodu, R Hrvatska, državljanina R Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IVE MATIĆA RADI NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

Optužnica tereti Ivu Matića da je, dana 29.04.2014. godine, od nepoznate osobe u Odžaku kupio opojnu drogu heroin, te pokušao drogu prenijeti preko graničnog prijelaza. Navedene radnje protivne su članu 19. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga („Sl. glasnik BiH“ br. 8/06) i odluci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 08.11.2005. godine kojom je navedena droga uvrštena na Listu opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora - Tabela I.

Narednog dana, optuženi je 10,4 grama opojne droge heroin, upakovane u PVC foliju i sakrivenu u garderobi, na Međunarodnom graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pokušao prenijeti u R Hrvatsku.

Optuženi se tereti da je pokušao neovlašteno izvršiti međunarodni promet supstance ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ-a BiH u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba