Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI LICA OPTUŽENA ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

20.11.2014. 15:08

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

  1. Vasić Dragomira, zv. “Vaske“, rođenog 30.10.1964. godine u Tuzli,
  2. Zoljić Danila, zv. “Dačo“, rođenog 29.08.1958. godine u Kalesiji,
  3. Pantić Radomira, rođenog 06.01.1964. godine u Vlasenici.
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI LICA OPTUŽENA ZA KRIVIČNO DJELO GENOCIDA

Optuženi se terete da su, kao visoki zvaničnici policijskih struktura RS, odnosno optuženi Vasić kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJB Zvornik, optuženi Zoljić kao komandant Posebnih jedinica policije (PJP) CJB Zvornik i optuženi Pantić kao komandir 1. čete PJP CJB Zvornik, optuženi Vasić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optuženi Zoljić i Pantić pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40 000 lica, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja zaštićene zone Srebrenica, čime su počinili krivično djelo genocida iz člana 171. KZ BiH.

Optuženi se terete da su učestvovali u planiranju i realizovanju genocida počinjenog u Srebrenici, na način da su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u mjesecu julu 1995. godine, kao i zatvaranje i držanje zarobljenika i njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Takođe, oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnija iskopavanja tijela i premještanja u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela. 

Optuženi Vasić se tereti da je izvršio, a optuženi Zoljić i Pantić pomogli i podržavali djelimično istrebljenje grupe Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, vjerske i etničke grupe, čime su počinili krivično djelo - genocid iz člana 171. tačke a) i b) Krivičnog zakona BiH.

Navedena optužnica jedna je od najobimnijih u Tužilaštvu BiH, kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužilaštvo je predložilo pozivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivicu optuženih. Uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

U okviru detaljne istrage u ovom predmetu, ostvarena je značajna saradnja sa Tužilaštvom pri MKSJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba