Вијести

НАКОН ЗАЈЕДНИЧКИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И БИСКУПА КОМАРИЦЕ, ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ИЗ 2. СВЈЕТСКОГ РАТА ЋЕ БИТИ ДОСТОЈНО УКОПАНИ У БАЊА ЛУЦИ

19.11.2014. 15:10

Тужилаштво Босне и Херцеговине је у оквиру провођења истражних радњи извршило ексхумацију посмртних остатака из масовне гробнице Трубари, на подручју општине Бихаћ.

НАКОН ЗАЈЕДНИЧКИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И БИСКУПА КОМАРИЦЕ, ЕКСХУМИРАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ИЗ 2. СВЈЕТСКОГ РАТА ЋЕ БИТИ ДОСТОЈНО УКОПАНИ У БАЊА ЛУЦИ

Проведеним истражним радњама утврђено је да се ради о посмртним остацима цивила хрватске националности, жртава из Другог свјетског рата, који су убијени у мјесецу јулу 1941. године, када су се возом враћали са ходочашћа из Книна, а међу којима је био и дрварски жупник Waldemar Maksimilijan Nestor.

Након проведених истражних радњи, на молбу Бањалучке бискупије и лично бискупа бањалучког др Фрање Комарице, те након разговора са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Гораном Салиховићем, активности су интензивиране а Тужилаштво БиХ је дозволило и искоординисало предају посмртних остатака Бањалучкој бискупији.

Посмртни остаци су из Идентификационог центра Шејковача у Санском Мосту преузети дана 18.11.2014. године, а према предвиђеном плану дана 19.11.2014. године посмртни остаци биће похрањени у свештеничку гробницу на католичком гробљу Свети Марко у Бања Луци, чему ће присуствовати и представник Тужилаштва БиХ.

О наведеним активностима биће информисан и званични Ватикан и канцеларија Свете столице.

Такође, Тужилаштво БиХ је са бискупом Комарицом реализовало састанке и разговоре о процесуирању кривичних дјела ратног злочина у којима су у протеклом рату у БиХ, на подручју Приједора и околине, 1992. и 1995. године, убијени свештеници Ратко Гргић и Томислав Матановић.

Тужилаштво БиХ улаже интензивне напоре на процесуирању кривичних дјела ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине, као битног сегмента за изградњу правде, помирења и суживота у Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba