Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA MEĐUNARODNA OPERATIVNA AKCIJA „VEZA“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

19.11.2014. 15:04

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, djelujući u koordiniranoj akciji, policijski službenici Granične policije BiH su u ranim jutarnjim satima izvršili pretrese i lišenja slobode na području Zapadnohercegovačkog kantona.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZOVANA MEĐUNARODNA OPERATIVNA AKCIJA „VEZA“ NA OTKRIVANJU OSOBA OSUMNJIČENIH ZA KRIJUMČARENJE LJUDI

Operativnim štabom akcije u sjedištu Granične policije BiH rukovodio je postupajući tužilac, a prilikom realizacije akcije u ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja sa MUP-om R Hrvatske.

Na području opštine Ljubuški izvršeni su pretresi objekata i lišeno je slobode 8 osoba.

Tokom pretresa pronađena je određena količina naoružanja i vojne opreme i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage.

U ovoj akciji su lišene slobode osobe koje su, između ostalog, osumnjičene da su se kao organizovana kriminalna grupa u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi bavile krijumčarenjem državljana R Turske prema zemljama Evropske unije.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krijumčarenjem ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Postupajući tužilac sa saradnicima će u zakonskom roku ispitati osumnjičene osobe i nakon toga će donijeti odluku o upućivanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba