Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ЈАБЛАНИЦЕ

17.10.2014. 14:31

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ЈАБЛАНИЦЕ

- Тахировић Мирсада, званог „Деба“, рођеног 19.09.1970. године у Пријепољу, држављанина БиХ и Р Србије.

Осумњичени се терети да је за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Армије Р БиХ и ХВО-а, у својству припадника Специјалног одреда посебне намјене Штаба Врховне команде Армије Р БиХ - „Зулфикар“, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица и Женевске конвенције о поступању према ратним заробљеницима за вријеме рата.

Он се терети да је у временском периоду од мјесеца јула до мјесеца октобра 1993. године, на подручју Јабланице, лично и са њему познатим особама, припадницима одреда „Зулфикар“, учествовао у мучењима, физичким злостављањима и понижавањима затворених цивила и заробљеника хрватске националности, који су били незаконито затворени у музеју „Битка за рањенике“ и на локалитету „Рогића куће“ у Јабланици.

Затвореним цивилима и заробљеницима су наношене тешке физичке озљеде, тјерани су на присилно вршење исламског обреда молитве, а оптужени је са саучесницима опљачкао једног затвореника, од којег је одузета већа количина новца која се налазила у његовој кући у Јабланици.

Према наводима оптужнице, злостављање је оставило тешке физичке и душевне озљеде код жртава, од којих и данас осјећају посљедице.

Уз оптужницу, Тужилаштво БиХ предлаже испитивање 22 свједока а приложено је више од 100 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba