Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU JABLANICE

17.10.2014. 14:31

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU JABLANICE

- Tahirović Mirsada, zvanog „Deba“, rođenog 19.09.1970. godine u Prijepolju, državljanina BiH i R Srbije.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije R BiH - „Zulfikar“, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba i Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima za vrijeme rata.

On se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1993. godine, na području Jablanice, lično i sa njemu poznatim osobama, pripadnicima odreda „Zulfikar“, sudjelovao u mučenjima, fizičkim zlostavljanjima i ponižavanjima zatvorenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u muzeju „Bitka za ranjenike“ i na lokalitetu „Rogića kuće“ u Jablanici.

Zatvorenim civilima i zarobljenicima su nanošene teške fizičke ozljede, tjerani su na prisilno vršenje islamskog obreda molitve, a optuženi je sa saučesnicima opljačkao jednog zatvorenika, od kojeg je oduzeta veća količina novca koja se nalazila u njegovoj kući u Jablanici.

Prema navodima optužnice, zlostavljanje je ostavilo teške fizičke i duševne ozljede kod žrtava, od kojih i danas osjećaju posljedice.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje 22 svjedoka a priloženo je više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba