Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ТРАГА ЗА ОСУМЊИЧЕНИМ ЗЕКИЋ МИЛОШЕМ (1963)

18.09.2014. 12:38

Тужилаштво БиХ упутило је према Суду БиХ приједлог за расписивање међународне потјернице за осумњиченим Зекић Милошем, званим „Масло“, рођеним 30.08.1963. године у Кладњу, настањеним у Шековићима.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ТРАГА ЗА ОСУМЊИЧЕНИМ ЗЕКИЋ МИЛОШЕМ (1963)

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Зекић Милоша, која га терети за ратни злочин на подручју Шековића.

Он је оптужен да је у својству припадника ВРС, у мјесецу мају 1992. године, наоружан дошао до објекта у Шековићима, у којем су се налазили заробљени цивили бошњачке националности са подручја села Осмаци и Мемићи, те кад му је стражар одбио отворити врата и дати кључеве, кроз прозор објекта пуцао из сачмарице, те убио четири лица бошњачке националности.

Против оптуженог Зекића подигнута је оптужница којом се терети за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

С обзиром да оптужени није пронађен на адреси приликом реализовања наредбе за његово лишење слободе, те да се не појављује на рочиштима, Тужилаштво БиХ је према Суду БиХ упутило приједлог за расписивање међународне потјернице за осумњиченим.

Такође, Тужилаштво БиХ ће искористити све инструменте регионалне и међународне сарадње како би осумњичени био приведен правди.

У протеклих неколико година реализована су лоцирања, хапшења и изручења осумњичених за ратне злочине из САД, Израела, Шпаније, као и земаља региона, што показује да се осумњичени не могу сакрити, а њихов проналазак олакшавају и протоколи о сарадњи између тужилаштава региона.

Тужилаштво БиХ ће уложити максималне напоре, заједно са институцијама у БиХ и иностранству, да се оптужени Зекић Милош пронађе и процесуира за кривична дјела за која га терети оптужница.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba