Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE U ZVORNIKU

17.09.2014. 10:20

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za S.B. (1975), osumnjičenog da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. st. 1. toč. 1. Kaznenog zakona BiH, u svezi s člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE U ZVORNIKU

Osumnjičena osoba se tereti da je počinila kazneno djelo nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik - da je tijekom srpnja 1995. godine počinila ubojstvo NN dječaka dok su vršena masovna pogubljenja zatočenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Osumnjičeni je, nakon lišenja slobode, predat postupajućem tužitelju koji ga je ispitao u svojstvu osumnjičene osobe, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. točke a) i b) Zakona o kaznenom postupku BiH.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da omete i onemogući vođenje kaznenog postupka protiv njega, pokušao izvršiti utjecaj na svjedoke, suučesnike ili pomagače koje zasigurno poznaje, s obzirom da je osumnjičeni izvršio zločin u vrijeme dok su pripadnici VRS vršili pogubljenje zatočenih Bošnjaka iz Srebrenice, te potom ukopavali njihova tijela u iskopanu grobnicu.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba