Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDELJKA ĐUKIĆA (1946) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA

16.09.2014. 15:29

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Nedeljka Đukića zvanog „Neđo“ i „Đuka“, rođenog 18.08.1946. godine u mjestu Maljava, općina Kotor Varoš, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDELJKA ĐUKIĆA (1946) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš, od rujna 1992. godine u svojstvu stražara u zatvoru u Kotor Varoši, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, protiv kojih osoba se trenutno vodi kazneni postupak pred Sudom BiH, postupajući protivno Ženevskoj konvenciji i Dopunskom protokolu II, činjenjem, pomaganjem i omogućavanjem sudjelovao u ubojstvu, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog, duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju na štetu civilnih lica nesrpske nacionalnosti, te pljačkanju imovine nesrpskog pučanstva.

Optuženi se tereti da je, u razdoblju od mjeseca lipnja pa do konca 1992. godine, u zatvoru koji se nalazio iza zgrade Osnovnog suda u Kotor Varoši, a u kojem zatvoru su se nalazile i prostorije Teritorijalne odbrane Kotor Varoš gdje su nezakonito držani zatočeni muškarci civili nesrbi, sudjelovao u premlaćivanju zatočenika, na način da su navedene zatočenike udarali nogama, pištoljima, stisnutim pesnicama, palicama i raznim predmetima kojom prigodom je svaki od zatočenika udaren više puta, usljed čega su zatočenici zadobili teške tjelesne povrede. Također, optuženi se tereti da je odgovoran za nanošenje teških tjelesnih povreda, usljed čega je nastupila smrt jedne osobe.

U optužnici se navodi da je Nedeljko Đukić, pod prijetnjom uporabe vatrenog oružja, u više navrata zajedno sa drugim NN osobama odvodio iz zatvora i prisiljavao zatočenike da pljačkaju pokretne stvari iz napuštenih kuća nesrpskog pučanstva sa područja općine Kotor Varoš. Pokretne stvari Đukić i njegovi suučesnici su prisvajali za sebe.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. Kaznenog zakona BiH u svezi sa člancima 29. i 180. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba