Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDELJKA ĐUKIĆA (1946) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

16.09.2014. 15:29

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedeljka Đukića zvanog „Neđo“ i „Đuka“, rođenog 18.08.1946. godine u mjestu Maljava, opština Kotor Varoš, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDELJKA ĐUKIĆA (1946) ZBOG RATNOG ZLOČINA PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš, od septembra 1992. godine u svojstvu stražara u zatvoru u Kotor Varoši, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, protiv kojih lica se trenutno vodi krivični postupak pred Sudom BiH, postupajući suprotno Ženevskoj konvenciji i Dopunskom protokolu II, činjenjem, pomaganjem i omogućavanjem sudjelovao u ubistvu, namjernom nanošenju snažnog fizičkog, duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju na štetu civilnih lica nesrpske nacionalnosti, te pljačkanju imovine nesrpskog stanovništva.

Optuženi se tereti da je, u periodu od mjeseca juna pa do kraja 1992. godine, u zatvoru koji se nalazio iza zgrade Osnovnog suda u Kotor Varoši, a u kojem zatvoru su se nalazile i prostorije Teritorijalne odbrane Kotor Varoš gdje su nezakonito držani zatvoreni muškarci civili nesrbi, sudjelovao u premlaćivanju zatvorenika, na način da su navedene zatvorenike udarali nogama, pištoljima, stisnutim pesnicama, palicama i raznim predmetima kojom prilikom je svaki od zatvorenika udaren više puta, usljed čega su zatvorenici zadobili teške fizičke povrede. Također, optuženi se tereti da je odgovoran za nanošenje teških fizičkih povreda, usljed čega je nastupila smrt jednog lica.

U optužnici se navodi da je Nedeljko Đukić, pod prijetnjom upotrebe vatrenog oružja, u više navrata zajedno sa drugim NN licima odvodio iz zatvora i prisiljavao zatvorenike da pljačkaju pokretne stvari iz napuštenih kuća nesrpskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš. Pokretne stvari Đukić i njegovi saučesnici su prisvajali za sebe.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba