Vijesti

LIŠENA SLOBODE PETORICA OSUMNJIČENIH ZA KAZNENO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA

19.08.2014. 15:04

Po nalogu Tužiteljstva BiH lišena su slobode petorica osumnjičenih za ratne zločine počinjene tijekom 1993. godine na području Potoka općina Mostar. Lišenje slobode su izvršili policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u suradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

LIŠENA SLOBODE PETORICA OSUMNJIČENIH ZA KAZNENO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA

Po nalogu tužitelja iz Regionalnog tima broj 5 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH lišeni su slobode osumnjičeni sa inicijalima E.Ć. (1956), H.Č. (1942), I.D. (1955), S.K. (1964) i M.K. (1965).

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu upravitelja zatvora i vojnika Armije BiH, teško kršeći odredbe međunarodnog humanitarnog prava uskraćivanjem osnovnih prava pripadnicima hrvatske nacionalnosti na diskriminatornoj osnovi, počinjenih činjenjem i nečinjenjem, naređivanjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem bitno doprinijeli da se vrše nezakonita uhićenja i zatvaranja, nečovječna postupanja, zlostavljanja, mučenja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta i zdravlja i prisiljavanja na prinudni rad, sve sa namjerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sustav zlostavljanja zatočenika, civila i ratnih zatočenika hrvatske nacionalnosti u privatnim objektima „Omorikine“ i „Skenderine“ i u logoru u Osnovnoj školi u Potocima.

U zatočeništvu je bilo više od 107 zatočenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatočenika je smrtno stradalo.

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 173. KZ BiH ratni zločin protiv civilnog pučanstva u svezi sa člankom 180. KZ BiH individualna i zapovjedna odgovornost, te člankom 29. supočiniteljstvo iz KZ-a.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba