Вијести

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРА ПРИТВОРА И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ОСАМ ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА КОЈА СУ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „SAILOR“

02.07.2014. 15:12

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за пет осумњичених лица и мјера забране за три лица, за која постоји основана сумња да су починила кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелима порезне утаје или преваре из члана 210., злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. и противзаконитог посредовања из члана 219. Кривичног закона БиХ.

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРА ПРИТВОРА И МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА ОСАМ ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА КОЈА СУ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „SAILOR“

Поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је приједлог за одређивање притвора у трајању од мјесец (30) дана за осумњичене:

1.   Милоша Милутиновића (1979) са пријављеним пребивалиштем у Београду и Бањалуци, држављанина Републике Србије,

2.   Жељка Ђекића (1967) из Бањалуке, држављанина БиХ,

3.   Ивана Петоњића (1959) из Јајца, држављанина БиХ и Републике Хрватске,

4.   Мирослава Леке (1957) из Мостара, налази се у бјекству, и

5.   Томислава Леке (1984) из Мостара, налази се у бјекству.

Осумњичена лица слободе су лишили овлаштени полицијски службеници у оквиру удружене акције кодног назива “SAILOR". Они су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су као припадници организоване криминалне групе учествовали у радњама противзаконитог посредовања, радњама избјегавања плаћања ПДВ обавеза приказивањем фалсификоване документације, те кориштењем службеног положаја ради злоупотребе документације у вези са процјенама штета насталих као посљедица поплава.

Након испитивања свих осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјера притвора - Леко Мирославу и Леко Томиславу предложен је приједлог притвора из законских разлога прописаних чланом 132. став 1. тачка а) ЗКП-а БиХ и истовремено ставио приједлог Суду БиХ за расписивањем потјернице из разлога што се наведени налазе у бјекству.

Према осумњиченим Милошу Милутиновићу и Ивану Петоњићу предложен је приједлог притвора из законских разлога прописаних чланом 132. став 1. тачка а) и б) ЗКП-а БиХ и Ђекић Жељки из законских разлога прописаних чланом 132. став 1. тачка б) ЗКП-а БиХ.

Мјера притвора за осумњичене је, између осталог, предложена због постојања опасности од бјекства и због основане бојазни да би осумњичени боравком на слободи, у настојању да омету и онемогуће вођење кривичног поступка против њих, уништили или сакрили доказе и трагове важне за кривични поступак, те извршили утицај на свједоке и саучеснике.

У погледу осумњичених:

1.   Драгана Талића (1969) из Бањалуке, држављанина БиХ,

2.   Домaгoја Марића (1967) из Мостара, држављанина БиХ и Р Хрватске, и

3.   Бранкице Мартић (1965) из Бања Луке, држављанке БиХ,

поступајући тужилац је предложио одређивање мјера забране из члана 126.а став 1. тачка д) ЗКП-а БиХ, односно предложена је мјера забране јављања у надлежну полицијску станицу једном седмично.

Приједлог за одређивање мјера притвора и мјере забране упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво наставља истрагу у овом предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba