Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ СРЕБРЕНИКА

01.07.2014. 14:26

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против 3 лица која се терете да су током 1992. године починила кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва над жртвама српске националности на подручју Сребреника.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ СРЕБРЕНИКА

Оптужени су:

1. Ибрачевић Екрем, рођен 06.07.1960. године у мјесту Сладна, општина Сребреник, држављанин БиХ,

2. Смајловић Фарук звани „Пука“, рођен 12.03.1971. године у Тузли, држављанин БиХ, и

3. Ћовић Сејдалија, звани „Сејдо“ и „Ћова“, рођен 05.06.1961. године у Сребренику, држављанин БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од почетка мјесеца јуна 1992. године па до краја мјесеца августа 1992. године за вријеме рата и оружаних сукоба у БиХ на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других села општине Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре, Ибрачевић Екрем, у својству начелника војне безбједности општинског Штаба ТО Сребреник, Смајловић Фарук, у својству командира вода Војне полиције Општинског штаба ТО Сребреник и Ћовић Сејдалија у својству припадника Војне полиције општинског Штаба ТО Сребреник починили кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

Они су оптужени за злочине у заробљеничким објектима смјештеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и просторијама мјесног фудбалског клуба „Рапатница“ у насељу Луке, општина Сребреник, који су као такви и служили за противзаконито затварање најмање 40 цивила српске националности, у различитом трајању од 1 до 37 дана, према којима је поступано супротно одредбама Женевских конвенција.

Заробљени цивили српске националности држани су у нечовјечним условима, мучени и злостављани на различите начине, употребом алата, лемилица и електричне струје, те су им наношене тешке физичке озљеде а није им пружана љекарска нити било каква помоћ. У наведеним злостављањима заробљеници су мучени на понижавајуће начине, пуцано им је из ватреног оружја у близини тијела, пријећено им је смрћу, те су вишеструко премлаћивани, испитивани и злостављани а у почињеним злочинима су учествовали оптужени заједно са другим лицима.

Оптужени се терете за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba