Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU SREBRENIKA

01.07.2014. 14:26

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 3 osobe koje se terete da su tokom 1992. godine počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Srebrenika.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 3 OSOBE ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU SREBRENIKA

Optuženi su:

1. Ibračević Ekrem, rođen 06.07.1960. godine u mjestu Sladna, općina Srebrenik, državljanin BiH,

2. Smajlović Faruk zvani „Puka“, rođen 12.03.1971. godine u Tuzli, državljanin BiH, i

3. Ćović Sejdalija, zvani „Sejdo“ i „Ćova“, rođen 05.06.1961. godine u Srebreniku, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od početka mjeseca juna 1992. godine pa do kraja mjeseca augusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanih sukoba u BiH na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica i drugih sela opštine Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području opštine Lopare, Ibračević Ekrem, u svojstvu načelnika vojne bezbjednosti opštinskog Štaba TO Srebrenik, Smajlović Faruk, u svojstvu komandira voda Vojne policije Opštinskog štaba TO Srebrenik i Ćović Sejdalija u svojstvu pripadnika Vojne policije opštinskog Štaba TO Srebrenik počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni su optuženi za zločine u zatočeničkim objektima smještenim u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica i prostorijama mjesnog fudbalskog kluba „Rapatnica“ u naselju Luke, opština Srebrenik, koji su kao takvi i služili za protivzakonito zatvaranje najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, u različitom trajanju od 1 do 37 dana, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zatočeni civili srpske nacionalnosti držani su u nečovječnim uslovima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, te su im nanošene teške fizičke ozljede a nije im pružana ljekarska niti bilo kakva pomoć. U navedenim zlostavljanjima zatočenici su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tijela, prijećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani, ispitivani i zlostavljani a u počinjenim zločinima su sudjelovali optuženi zajedno sa drugim osobama.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba