Вијести

НАСТАВЉА СЕ ЕКСХУМАЦИЈА У ДОБОЈУ. ДО САДА ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 22 ЖРТВЕ

23.06.2014. 13:12

У процесу ексхумације посмртних остатака на локалитету Усора, на подручју општине Добој, под надзором Тужилаштва БиХ, од почетка ексхумација до сада пронађени су комплетни посмртни остаци 18 и некомплетни остаци 4 жртве ратних злочина.

НАСТАВЉА СЕ ЕКСХУМАЦИЈА У ДОБОЈУ. ДО САДА ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 22 ЖРТВЕ

Након проналаска, посмртни остаци се превозе у ЈКП Градско гробље Високо, гдје се извршава судско-медицинска и криминалистичко-техничка обрада, односно утврђивање узрока смрти и узимање узорака костију да би се ДНК анализом утврдио идентитет жртава.

Процесом ексхумације на терену континуирано координише истражилац Тужилаштва БиХ, а у процесу тражења и ексхумације посмртних остатака учествују службеници Института за нестала лица БиХ, представници Међународне комисије за нестала лица (ICMP), љекар судско-медицинске струке, потребни радници и механизација, као и полицијски службеници ЦЈБ Добој.

Ексхумација, којом руководи Тужилаштво БиХ, наставља се у наредном периоду.

Процес ексхумације, тражења и идентификације несталих лица један је од приоритета Тужилаштва БиХ, што је више пута истакнуто, а овај процес је нарочито битан због породица жртава ратних злочина које већ двије деценије трагају за посмртним остацима својих најближих. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba