Vijesti

NASTAVLJA SE EKSHUMACIJA U DOBOJU. DO SADA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 22 ŽRTVE

23.06.2014. 13:12

U procesu ekshumacije posmrtnih ostataka na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, od početka ekshumacija do sada pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 18 i nekompletni ostaci 4 žrtve ratnih zločina.

NASTAVLJA SE EKSHUMACIJA U DOBOJU. DO SADA PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 22 ŽRTVE

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci se prevoze u JKP Gradsko groblje Visoko, gdje se izvršava sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtаva.

Procesom ekshumacije na terenu kontinuirano koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, predstаvnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), liječnik sudsko-medicinske struke, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici CJB Doboj.

Ekshumacija, kojom rukovodi Tužiteljstvo BiH, nastavlja se u narednom razdoblju.

Proces ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužiteljstva BiH, što je više puta istaknuto, a ovaj proces je naročito bitan zbog obitelji žrtava ratnih zločina koje već dva desetljeća tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih. 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba