Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМБАСАДЕ САД У БиХ О ХИТНИМ АКТИВНОСТИМА ПОТРЕБНИМ У БОРБИ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

26.06.2014. 11:14

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, заједно са својим сарадницима састао се са представницима Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, г. Robertom Thomsonom, резидентним правним савјетником при Амбасади САД у БиХ и г. Антом Милишом, помоћником у Политичком одјелу, са којима је разговарао о могућностима, модалитетима и активностима које могу предузети правосудне и полицијске агенције у БиХ ради ефикасније борбе против трговине људима, као и заштите жртава ових кривичних дјела.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМБАСАДЕ САД У БиХ О ХИТНИМ АКТИВНОСТИМА ПОТРЕБНИМ У БОРБИ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Процесуирање предмета, и уопште борба против трговине људима у сврхе различите експлоатације, директно утичу на статус наше земље на листи земаља са израженом стопом трговине људима, коју сачињава Влада САД.

Главни тужилац је упознао представнике Амбасаде САД да Тужилаштво БиХ активно судјелује у раду Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, те да процесуира више предмета који се односе на трговину људима ради сексуалне или радне експлоатације, као и просјачења.

Тужилаштво БиХ спремно је и у наредном периоду, заједно са правосудним, полицијским и сигурносним агенцијама у нашој земљи, бити лидер и покретач иницијативе за ефикасније процесуирање починилаца кривичних дјела трговине људима, за шта је потребна помоћ и подршка и институција БиХ и међународне заједнице.

На састанку је исказано увјерење да ће БиХ у наредном периоду остварити значајне резултате у овој области, те поправити статус на листи земаља са стопом изложености овим кривичним дјелима, у чему су потребне координиране активности и напори свих институција укључених у ову проблематику.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba