Вијести

ТУЖИЛАШТВУ БиХ ДАНАС ЋЕ БИТИ ПРЕДАТА 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ „ПАНДОРА“. ЗНАЧАЈНА УЛОГА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ У ОВОМ ДИЈЕЛУ АКЦИЈЕ

24.06.2014. 12:33

По налогу Тужилаштва БиХ, у оквиру акције у борби против финансијског криминала и корупције кодног назива „Пандора“, полицијски службеници Граничне полиције БиХ и SIPA-е лишили су слободе још три осумњичена лица.

ТУЖИЛАШТВУ БиХ ДАНАС ЋЕ БИТИ ПРЕДАТА 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ „ПАНДОРА“. ЗНАЧАЈНА УЛОГА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ У ОВОМ ДИЈЕЛУ АКЦИЈЕ

У овим активностима у акцији „Пандора“ службеници Граничне полиције БиХ имали су значајну улогу, а директор Граничне полиције је био у контакту и координацији са главним тужиоцем.

Слободе су лишени:

- Алмедин Рожајац, рођен 25. 11. 1985. године у Варешу, са пријављеним пребивалиштем у Сребренику, оснивач и одговорно лице у предузећу "Jacha" д.о.о. Сребреник,

- Харис Крујези, рођен 08. 12. 1984. године у Варешу, са пријављеним пребивалиштем у Варешу,

- Нурија Шкиљо, рођен 03. 08. 1990. године у Добоју, са пријављеним мјестом пребивалишта у мјесту Мравићи, општина Добој Југ.

Наведена лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су као припадници организоване криминалне групе осумњиченог Садиковић Анеса учествовали у незаконитостима везаним за увоз великих количина текстилне робе, која је уз лажно сачињене фактуре којима је умањивана вриједност робе, као и друге незаконитости везане за царинску и пореску процедуру, увожена у Босну и Херцеговину. Они су осумњичени да су починили кривична дјела организираног криминала из члана 250., у вези са кривичним дјелима порезне утаје из члана 210., царинске преваре из члана 216. и прања новца из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине.    

Наведеним кривичним дјелима проузрокована је велика штета за државу Босну и Херцеговину, а осумњичени су остварили изузетно велику незакониту имовинску корист.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац ће одлучити за које осумњичене ће упутити приједлог за одређивање мјере притвора или мјера забране, у складу са законом.

У активностима везаним за лишење слободе ових лица, значајну улогу имали су полицијски службеници Граничне полиције који су допринијели лишењу слободе и процесуирању ових осумњичених лица и на тај начин дали значајан допринос у оквиру истраге у предмету кодног назива „Пандора“. Наведене активности показују да формирање заједничких тимова између тужилаштва и полицијских агенција по узору на УСКОК већ даје значајне резултате у борби против организованог криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba