Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA „GOLD“. LIŠENO SLOBODE 10 CARINSKIH DJELATNIKA U UNO BiH ZBOG KORUPTIVNIH KAZNENIH DJELA

02.06.2014. 15:06

Danas, 02. 06. 2014. godine, u ranim jutarnjim satima, na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama, po nalogu Tužiteljstva BiH, provedena je akcija kodnog naziva „Gold“.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PROVEDENA AKCIJA KODNOG NAZIVA „GOLD“. LIŠENO SLOBODE 10 CARINSKIH DJELATNIKA U UNO BiH ZBOG KORUPTIVNIH KAZNENIH DJELA

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, aktivnosti u okviru ove istrage proveli su policijski djelatnici Granične policije BiH i OSA BiH.

U okviru akcije lišeno je slobode najmanje 15 osoba, od čega 10 carinskih djelatnika, uposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo. Jedan od carinskih djelatnika je lišen slobode na radnom mjestu, a ostali su lišeni slobode u mjestima svog boravka.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi na više lokacija. Aktivnosti lišenja slobode i pretresa su provedene na području Sarajeva, Kiseljaka i Pala.

Osobe lišene slobode, između ostalog, osumnjičene su za koruptivna kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, te primanja dara i drugih oblika koristi.

Tužiteljstvo BiH je više mjeseci provodilo opsežnu istragu u okviru koje su prikupljeni dokazi da su navedeni carinski djelatnici zlorabili položaj, primali mito, te za novčanu naknadu omogućavali uvoz stvari i roba čiji je promet pod posebnom procedurom (zlato i sl.), kao i drugih roba koje su u BiH uvožene putem Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo.

Osim carinskih djelatnika, slobode su lišene i druge osumnjičene osobe koje su sudjelovale u počinjenim kaznenim djelima.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su počinile kaznena djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela (članak 249. KZ BiH), zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), primanja dara i drugih oblika koristi (članak 217. KZ BiH), te kazneno djelo krijumčarenja (članak 214. KZ BiH).

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu provesti i financijsku istragu, kako bi se utvrdio iznos nezakonite imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem ovih kaznenih djela, te će se tražiti oduzimanje nezakonito stečene koristi koju su pribavili ovi državni djelatnici.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provedbu zakona u BiH, nastavlja borbu protiv korupcije, radi uspostave vladavine prava na europskom putu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba