Vijesti

OPTUŽENI RATKO FILIPIĆ (1967) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU ZA KRIJUMČARENJE OSOBA. PREDLOŽENE KAZNA ZATVORA I NOVČANA KAZNA

30.05.2014. 15:11

Petooptuženi u predmetu Sezair Abdiji i drugi sporazumno je priznao krivnju.

OPTUŽENI RATKO FILIPIĆ (1967) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU ZA KRIJUMČARENJE OSOBA. PREDLOŽENE KAZNA ZATVORA I NOVČANA KAZNA

Sporazum o priznanju krivnje sa tužiteljem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH sklopio je optuženi Ratko Filipić, rođen 10. 06. 1967. godine u Šekovićima gdje je i nastanjen, državljanin BiH, optužen za produženo kazneno djelo organiziranje grupe ili udruge za činjenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata iz čl. 189a. st. 2. KZ BiH, u svezi sa čl. 54. KZ BiH, a u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz čl. 189. st. 1. KZ BiH.

Optuženi se tereti da je na području općinа Bijeljina i Ljubuški, u razdoblju od 26. 02. 2013. godine do 16. 04. 2013. godine, kao član skupine za organizirani kriminal, protivno Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, organizirao i sudjelovao u prevođenju migranata preko državne granice, koji nemaju važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Tužitelj i obrana suglasni su da, na temelju sporazuma, Sud BiH izrekne optuženom Ratku Filipiću kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istodobno utvrdi da se ista neće izvršiti ako imenovani u roku od pet (5) godina ne počini novo kazneno djelo, kao i da mu se kao sporedna kazna izrekne i novčana kazna u iznosu od dvanaest (12) tisuća konvertibilnih maraka, koju je Filipić Ratko dužan platiti u roku od šest (6) mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Potpisivanjem sporazuma optuženi Ratko Filipić je u cijelosti priznao izvršenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 31. 12. 2013. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od suca za prethodno saslušanje Suda BiH dana 07. 01. 2014. godine.

Predložena kazna sukladna je ulozi optuženog u izvršenju kaznenog djela koje je opisano u optužnici.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. On istodobno potvrđuje da izjavu o priznanju krivnje daje dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuje da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje optuženi Ratko Filipić se obvezao da će svjedočiti o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom kaznenom predmetu i o svim izvršiteljima, odnosno članovima skupine za organizirani kriminal koji su mu poznati, što predstavlja i izmjenu činjeničnog opisa optužnice.  

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na kaznenopravnu sankciju koju mu, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji i regionu, nastavlja aktivnosti u borbi protiv ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine, što je bitan segment u uspostavi vladavine prava i procesu europskih integracija naše zemlje.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba